Boekrecensie Amalia - Claudia de Breij

Wendy • jan 13, 2022
Boekrecensie Amalia - Claudia de Breij

Claudia de Breij

Claudia de Breij, geboren 13 maart, 1975, te Utrecht. Vanaf haar 16e stond ze al regelmatig op het podium en tussen de bedrijven door haalde ze haar mavo-, havo-, en een vwo-diploma. In 1995 trok ze terug naar Utrecht en studeerde 'lafjes' Algemene Letteren.

Twee jaar later was ze een propedeuse en veel liefdes- en levenservaring rijker. Ze besloot te besluiten, ze durfde te durven: ze stopte met haar studie en werd cabaretier.

Ze wist dat ze daar niet zo 1,2,3 van zou kunnen leven, dus werkte ze achtereenvolgens voor Stadsomroep Utrecht, Radio M, Radio West, RVU's Kaap de Goede Hoop, BNN United en NPS ...& dit is Claudia en AD. In de respectievelijke functies van verslaggever, presentator, columnist en dj. Verder deed ze op televisie achtereenvolgens VARA Laat, VARA Live, De Wereld Draait Door, Claudia's Showboot en Thank God it's Friday. Totdat ze werd benaderd om dit boek te schrijven.


Recensie over Amalia

Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik. Met 'Amalia' zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.


Het boek is geschreven als portret van Amalia voor haar achttiende verjaardag. Mocht je denken dat je na het lezen van het boek veel van Amalia te weten bent gekomen dan heb je het mis. Het is een verhaal wat Claudia geschreven heeft aan de hand van gesprekken die ze heeft gevoerd met Amalia. Het is leuk om te lezen over de totstandkoming van de gesprekken en  hoe ze verlopen zijn. Goed om te lezen dat Claudia daar veel vrijheden in heeft gehad. Er wordt ook benadrukt dat het niet het verhaal van Amalia is, maar van Claudia die het verhaal van Amalia verteld.


Het is erg oppervlakkig, toch geven sommige vragen die zijn gesteld wel een leuke inkijk in het leven van Amalia. Het verhaal leest fijn, het is zo beeldend dat het lijkt alsof Claudia voor je zit en het verteld. Tijdens de rondleiding waan je je in het paleis. Ook al is het boek niet erg diepgaand, je komt er wel achter dat Amalia met haar (toen) 17 jaar erg volwassen overkomt. Ze weet wel te vertellen hoe ze over dingen denkt. Ook is het mooi om te lezen dat ze tot op zekere hoogte een gewone jeugd heeft gehad. Voor zover als dat kan dan. Ook haar toekomst komt naar voren, hoe ze erover denkt en wat ze wil gaan doen.


Het is een vermakelijk verhaal wat zo uitgelezen is.

Score: 7


Informatie

Amalia- Claudia de Breij

Uitgever:  Uitgeverij Pluim

Pagina's: 110 pagina's, Hardcover

ISBN: 9789493256637

Verschijningsdatum: November 2021


Laat hieronder een reactie achter

Share by: