Boekrecensie De jongen die graag katten tekende - Michael de Cock

Wendy • 7 februari 2022
Boekrecensie De jongen die graag katten tekende - Michael de Cock

Michael de Cock

Michael De Cock (1972) schrijft, vertaalt, bewerkt, regisseert en acteert. Sinds 2016 is hij artistiek leider van de KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg). De Cock studeerde Romaanse talen en letterkunde en volgde een acteursopleiding aan het conservatorium van Brussel. Hij speelde diverse rollen voor televisiereeksen waaronder ‘Thuis’, ‘Flikken’ en ‘De 16’. De Cock hervertelde Griekse mythes voor jong en ouder, op het theater en in boeken. ‘Hoe oma almaar kleiner werd’, zijn eerste kinderboek bij Querido Kinderboeken, won in 2010 een Zilveren Griffel. Hij schreef vier boeken over Rosie en Moussa, twee kinderen in de grote stad. Judith Vanistendael illustreerde de reeks. In 2018 komt de film ‘Rosie en Moussa’ in de bioscoop. ‘Morgen is een ander land’, over een kind dat moet vluchten voor oorlog, is zijn nieuwste kinderboek, met illustraties van Trui Chielens. Zijn werk werd in meer dan tien talen vertaald en won meerdere prijzen. Veelvuldig bekroond illustratrice Fatinha Ramos maakte er in haar geheel eigen en universele stijl en met haar grenzeloze verbeelding nieuwe beelden bij.


Recensie over De jongen die graag katten tekende

Sommige verhalen bestaan al eeuwenlang. Ze werden beleefd en verzonnen, verteld en naverteld in een andere tijd, of in verre landen. Maar verdwijnen doen ze niet. Ze reizen door ruimte en tijd en blijven mensen van alle landen, standen en tijden boeien. Weet je waarom? Net omdat het verhalen van en over mensen zijn. Net omdat wij ook mensen zijn. Mensen met dromen en verlangens, passies en angsten. De wereld verandert dan wel, die dingen blijven altijd hetzelfde. In De jongen die graag katten tekende verzamelde Michael De Cock vijf verhalen die van heinde en verre komen aangewaaid. Het zijn grappige, ontroerende, menselijke en ietwat bevreemdende verhalen die jong en oud weten te bekoren.


Het boek is een mooie versie, de illustratie dei op de voorkant staat maakt je ook al nieuwsgierig naar het boek. Er staat iemand op een boot met een kwast in zijn hand, de bergen die voor hem staan lijken wel geschilderd te zijn.


In het boek zijn vijf verschillende verhalen te vinden. Elk verhaal begint met een klein stukje inleidende tekst


Het verhaal over verlangen gaat over een kat. Het is een erg bijzonder en spannend verhaal.  De illustraties benadrukken dat ook door de donkere kleuren en het bloed. Het is niet echt een verhaal om aan kleine kinderen voor te lezen.


Dan heb je het verhaal over de mus, waar een oude vrouw zorgdraagt voor de mus. Drijven zelfs de kleinkinderen de spot met hun oma. Als de oma dan ook nog een rijkelijk beloond wordt dan begint de jalousie van sommige pas echt.


Duizend jaar in één dag, klinkt te mooi om waar te zijn. Dit verhaal speelt zich af in een magische wereld.


De toren van Rozafa geeft een wijze les, dat je niet weet wat de toekomst  voor je in petto heeft. Een bijzonder verhaal over wat er voor nodig is om een stevige toren te bouwen.


Het laatste verhaal is een reis zonder doel en een keizer die aanneemt dat wat er op schilderijen staat waar is.


Het zijn vijf bijzondere niet alledaagse verhalen bij elkaar. Verhalen zoals je ze niet eerder gehoord hebt, ze zijn erg mooi om te lezen.


De illustraties zijn ware kunstwerken, zo mooi zijn ze getekend.


Het is een mooie verzameling van verhalen om te lezen, er komt veel mysterie in voor en het laat je nadenken over dingen. Het is niet echt een kinderboek, maar meer een boek wat geschikt is voor iedereen die van bijzondere verhalen houdt.

Boekrecensie De jongen die graag katten tekende - Michael de Cock

Score: 7


Informatie

De jongen die graag katten tekende - Michael de Cock

Uitgever: Davidsfonds Infodok

Pagina's: 96 pagina's, hardcover

ISBN: 9789002273186

Verschijningsdatum: December 2021


Dit boek was een recensie exemplaar, dat heeft mijn mening niet beïnvloed.


Laat hieronder een reactie achter

Share by: