Tom Durie
(1973) woont en werkt in Diksmuide als leerkracht, studie- en motivatiecoach. Sam is zijn debuut en werd oorspronkelijk geschreven als theatervoorstelling. Het boek schetst een akelig realistisch portret over waar extreem pestgedrag toe kan leiden.
'Gepest? Op onze school wordt niet gepest, mijnheer. Kijk maar naar het schoolreglement, daar staat duidelijk dat pesten niet past op onze school. We zijn trouwens verstandig genoeg om onze problemen op een volwassen manier op te lossen.' Sam, een sympathieke derdejaarsleerling, komt halverwege september in een nieuwe school terecht. Het Willemslyceum lijkt in het eerste opzicht op een perfect normale school, maar Sam komt al snel tot de vaststelling dat die perfectie maar een dun vernislaagje is. De school wordt op een eerder bizarre manier gerund... niet door de directie of de leerkrachten, maar door enkele leerlingen. Jonas en Kasper voer er, samen met enkele trouwe volgelingen, een waar schrikbewind, gaande van kleine plagerijen tot afpersing, geweld en pesterijen... Ze hebben er een soort bizar classificatiesysteem ingevoerd om leerlingen in bepaalde groepen in te delen. Jonas' moeder, die er directrice is, houdt hen de hand boven het hooft zodat ze ongehinderd hun gang kunnen gaan. Sam probeert zich in het begin zoveel mogelijk afzijdig te houden, maar als hij op een avond een leerling helpt met een stuk gestoken fietsband, jaagt hij de hele club tegen zich in het harnas. Sam wordt meegesleurd in een meedogenloos spel waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.
Het boek is in eerste instantie geschreven om er een theater voorstelling van te maken. Tom Durie wilde dat je je kon voorstellen wat extreem pestgedrag en groepsdruk met je doen en waar het toe kan leiden.
Sam is met zijn gezin verhuisd. Sam is lief voor zijn gezin en doet er alles aan om hun op hun gemak te stellen. Dus gaat ie ook naar een andere school. Het Willemslyceum. Het lijkt een normale school die wordt gerund door de directie en de leerkrachten. Maar het wordt al snel duidelijk dat Jonas, de zoon van de directrice, en Kasper de school runnen. Met een bizarre methode die de
leerlingen in groepen verdeeld. Jonas, Kasper en de trouwe leerlingen uit hun groep die houden wel van kleine plagerijtjes en pestenrijtjes. Maar ook gebruiken ze geweld en afpersing. De moeder van Jonas, die de directrice is, zorgt dat de groep van Jonas niets over komt.
Dit boek is heel realistisch geschreven. Je wordt mee gesleept door de vele gebeurtenissen. De hoofdstukken zijn een fijn formaat. Aan het eind van elk hoofdstuk is er een cliffhanger. Je wil de gewoon verder lezen om te weten hoe het afloopt. Het verhaal is erg beeldend geschreven. Het is alsof je het zelf beleefd, je voelt wat Sam op dat moment voelt. Er is een constante spanning aanwezig in het verhaal, dit maakt dat je het het liefst in één keer uit zou willen lezen. Het boek heeft twee verhaallijnen heeft, een chronologische van Sam die naar een nieuwe school gaat en een van de degene die Sam probeert te helpen.
Dit boek is voor 13+ en dat is goed ingeschat voor dit boek. Het is een aanrader voor kinderen om te lezen, zodat ze weten wat het met je doet. Mocht je zelf gepest worden of ermee te maken hebben, achterin het boek staan tips waar je met je verhaal terecht kunt. De tips zijn voor Nederland en België. Wil je een inzicht krijgen van het toneelstuk dan kun je dat hier vinden.
Sam - Tom Durie
Uitgever: De Vries- Brouwers
Pagina's: 184 pagina's, paperback
ISBN: 9789059274143
Verschijningsdatum: Februari 2020
Dit boek heb ik ontvangen als recensie exemplaar, dit heeft mijn mening niet beïnvloed.
Bedankt voor uw bericht.
U ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.
Oeps, bij het versturen van uw bericht is een fout opgetreden.
Probeer het later opnieuw.