Emiel de Wild (1978) debuteerde in 2013 met de spannende jeugdroman Broergeheim. Die werd bekroond met een Zilveren Griffel en de Debuutprijs van de Jonge Jury. In 2015 verscheen zijn nieuwe jeugdroman Wie ik ben.
Emiel studeerde aan de opleidingen Writing for Performance (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Docent Theater (ArtEZ). Naast jeugdproza schrijft hij toneelstukken en scenario’s. Ook werkt hij als schrijf- en theaterdocent voor jongeren en volwassenen. Via de stichting SSS brengt hij schoolbezoeken, waarbij hij vertelt over zijn boeken.
Originele, literaire jeugdroman over omgaan met verlies binnen een gezin. Kan iemand anders de plaats innemen van je broer?
Pap houdt de deur open. Samen met mam komt Dennie de kamer binnen.
Ik hoor mezelf ademen. Het is vreemd: deze Dennie is mijn broer niet en tegelijkertijd is hij mijn broer wel.
Ineens is hij er: de robot die Tijs’ broer vervangt. De robot lijkt op Dennie, klinkt als Dennie en gedraagt zich als Dennie. Maar… hij is hem niet. Hoe durven pap en mam te doen alsof Dennie nog leeft! Tijs weigert zijn broer te verraden. Hoog in de boomhut verzint hij met zijn beste vriend een plan om voor altijd van de robot af te komen. Want géén broer is beter dan zo’n robotbroer, toch?
Langverwachte nieuwe titel van Zilveren Griffel-winnaar Emiel de Wild, die eerder Broergeheim en Wie ik ben schreef.
De cover laat een pingpongbatje met 2 pingpongballen zien. Gaandeweg het verhaal begrijp je waarom er voor deze cover gekozen is.
Tijs is een jaar of elf jaar als zijn broer Dennie een ongeluk krijgt en overlijdt. Zijn moeder kan niet met het verlies omgaan daarom laten ze een robot maken die op Dennie lijkt en zich net zo gedraagt. Je ziet hoe verschillende personen rouwen en met het verlies omgaan. De een vindt dat je vervangbaar bent door een robot en een ander vindt dat juist helemaal niet.
Het is een fijn verhaal om te lezen, de hoofdstukken zijn erg kort en er zit veel snelheid in het verhaal. Er komen regelmatig verschillende emoties aan bod en het verhaal laat ook zien dat dat zo mag zijn. Ook komt naar voren dat je als kind andere dingen kunt geloven als je ouders. Tijs' ouders geloven niet dat Dennie een "ster in de hemel" is, volgens hun is hij gewoon "weg". Tijs vind het fijn om aan het idee vast te houden dat Dennie een ster is, dat is een manier waar hij zich fijn bij voelt.
In het verhaal komt vriendschap ook erg goed naar voren. De vriendschap zoals hij was tussen Tijs en Dennie, maar ook de vriendschap van Twan en Tijs. Twan heeft het thuis ook niet makkelijk door de scheiding en kan moeilijk met zijn emoties omgaan. Dit maakt het voor veel kinderen een verhaal wat goed te begrijpen is.
Het boek heeft wat zware thema's die toch op een luchtige manier met veel humor beschreven zijn. Het boek is daardoor goed te lezen van kinderen vanaf 10 jaar. Het verhaal zorgt er ook voor dat thema's als rouw en verlies besproken kunnen worden en kinderen kunnen leren dat er niet maar een "goede" manier is om te rouwen.
Het boek is zeker een goede aanrader om te lezen.
Toen mijn broer een robot werd - Emiel de Wild
Uitgever: Leopold
Pagina's: 176 pagina's, Hardcover
ISBN: 9789025883201
Verschijningsdatum: April 2022
Ik heb dit boek als recensie exemplaar ontvangen, dit heeft mijn mening niet beïnvloed.
Bedankt voor uw bericht.
U ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.
Oeps, bij het versturen van uw bericht is een fout opgetreden.
Probeer het later opnieuw.