Boekrecensie Smaak! - Micaela Chirif

Wendy • mei 03, 2024
Boekrecensie Smaak! - Micaela Chirif

Recensie over Smaak!

De smaak van iets zoets is als een knuffel, als zachtjes schommelen in een hangmat. Iets bitters voelt alsof er een tand uit je mond is gevallen en je toch met je tong aan het wondje blijft voelen. Alles heeft een smaak. Zoet, zout, zuur of bitter en in Japan kennen ze ook nog 'umami'. Hartig, maar ook bitter en zuur. Zelfs je eigen lichaam heeft een smaak. Lik maar eens aan je arm als je hard gerend hebt. Je proeft het zout van je zweet. Proeven doe je met je tong. Duizenden smaakpapillen zitten erop. Als je voor de spiegel gaat staan en je tong uitsteekt, dan zie je ze. Proeven doe je met je neus. Echt waar. Neem maar eens een stukje chocola, eerst gewoon en daarna terwijl je je neus dichtknijpt. Proef je het verschil? Proeven doe je ook met je ogen. Als je een appel ziet, verwacht je ook dat hij naar appel smaakt. Niet naar worst of soep. Eet je iets scherps en pittigs? Iets hards, of zachts, of kleverige, zoals kauwgom. Is je eten warm of koud? Welke kleur heeft het? Een eet je alleen of met je vrienden? Alles heeft invloed op hoe jouw eten smaakt. En hoe zit het eigenlijk bij dieren? Proeven die hetzelfde als wij? 'Smaken verschillen' is een bijzonder boek dat kinderen op een toegankelijke manier bewust maakt van iets wat ze de hele dag door doen: proeven. De vrolijke, kleurrijke illustraties benadrukken het speelse karakter van dit informatieve boek.


De synopsis van het boek is wel erg uitgebreid en maken je benieuwd welke informatie je allemaal in het boek kunt vinden. Als je in het boek begint te lezen dan kom je erachter waar je je tong allemaal voor kunt gebruiken en niet alleen die van jou maar ook die van een aantal dieren.


De uitleg in het boek is erg duidelijk, in korte zinnen wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je uien zoet kan maken en waardoor dat dan komt. Ook komt naar voren dat chocolade van zichzelf bitter is en hoe het komt dat sommige chocolade dan wel zoet smaakt. Het sluit af met een proefje om je neus dicht te knijpen en dan een stukje chocolade te eten. Er volgt een uitleg waarom je je neus moet dichtknijpen. Zo komen de smaken zoet, zout, bitter, pittig, umami en zuur aan bod. Met allemaal wetenswaardigheden en leuke proefjes om smaak te herkennen.


Naast dat het een erg leuk boek is met kleurrijke speelse illustraties is het ook echt een leerzaam boek. Je leert van alles over smaken, wat ze zijn, hoe je hersenen het registreert en hoe het voor jou voelt. Ook het verschil tussen pittig en heet eten komt aan bod, hierbij wordt een goede uitleg gegeven waar kinderen echt het verschil door kunnen leren. Het is echt zo uitgebreid dat je ook leert dat het niet alleen de smaken zijn die iets lekker of vies maken, maar dat ook de temperatuur ermee te maken kan hebben.


De illustraties zijn erg leuk om te bekijken, ze zijn niet waarheidsgetrouw, maar zien er speels uit en zijn erg herkenbaar voor kinderen. Ze vullen de tekst goed aan en maken het tot een mooi geheel om te bekijken.


Het boek laat kinderen ontdekken wat smaak is en hoe het komt dat iets smaak heeft. Het is een echte aanrader voor kinderen vanaf 6 jaar.

Score: 9


Informatie

Smaak! - Micaela Chirif

Uitgeverij: Parade

Pagina's: 80, Hardcover

ISBN: 9789463192989

Verschijningsdatum: Maart 2024

Koop lokaal, ook online


Dit boek heb ik ontvangen als recensie-exemplaar, dit heeft mijn mening niet beïnvloed. Deze pagina bevat affiliate links, het gebruik van de link kost je niets extra, maar helpt mij met de kosten voor deze site.



Laat hieronder een reactie achter

Share by: